De uitzendmarkt was in 2015 één van de duidelijke trekkers van de economie. Jongeren geven ook aan dat ze niet per se op een vast contract zitten te wachten.

Over heel 2015 nam het aantal uitzenduren gemiddeld met een stevige 10 procent toe ten opzichte van 2014, terwijl de omzet 11 procent hoger uitviel, zo blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ABU dindag bekendmaakte.

Ook in de laatste weken van 2015 nam de werkgelegenheid voor uitzendkrachten toe. In periode 13 (week 49 – 53) steeg het aantal flexuren met 5 procent. Dat lijkt fors minder dan de eerder groei, maar dat heeft te maken met een statistische vertekening. De slotperiode van 2015 telde vijf werkbare dagen meer dan dezelfde periode in 2014. De cijfers van ABU zijn hiervoor gecorrigeerd, waardoor het groeipercentage lager is uitgevallen.

(klik voor uitvergroting)

uitzenduren

De technische sector kende in de slotperiode van 2015 opnieuw de sterkste groei, met 12 procent meer uren en een omzetgroei van 10 procent. In de medische sector nam zowel het aantal uren als de omzet toe met 5 procent en bij industriële banen stegen de uren met 1 procent en de omzet met 2 procent.

Uitzendbranche trekt herstel arbeidsmarkt

De uitzendbranche is een duidelijke voorloper op de rest van de arbeidsmarkt. Zo is de werkloosheid in 2015 weliswaar gedaald tot 6,6 procent van de beroepsbevolking in december 2015. Maar er zijn met 588 duizend officiële werklozen nog wel fors meer mensen die aan de kant staan dan vóór de crisis van 2008.

(klik voor uitvergroting)

Werkloze-beroepsbevolking-seizoensgecorrigeerd-en-WW-uitkeringen-16-01-14

De sterkste daling van de werkloosheid trad in 2015 op onder de leeftijdsgroep van 25 tot 45. In december 2015 was 5,1 procent van deze groep werkloos, een afname van bijna een vol procentpunt, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Jongere vindt tijdelijk contract prima, behalve bij aankoop eigen woning

Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van uitzender YoungCapital blijkt overigens dat de flexibiliteit onder jongeren groot is. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 5.500 jongeren tussen de 17 en 35 in zeven Europese landen.

Voor Nederlandse jongeren geldt dat een vaste aanstelling niet heel populair is. Van de ondervraagden geeft 57,3 procent aan momenteel liever een tijdelijk contract te krijgen, dan een vaste aanstelling.

Voor zover jongeren een vast contract belangrijk vinden, speelt vooral de overweging dat het hiermee makkelijker is om een hypotheeklening te krijgen bij het kopen van een eigen huis.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl